search

OFICIAL Casele electronice de marcat vor fi conectate incepand cu 1 iulie

Casele electronice de marcat vor fi conectate incepand cu 1 iulie. Care sunt termenele limita pentru firme?

Marii contribuabili vor conecta casele de marcat cu jurnal electronic la serverele ANAF in termen de trei luni incepand cu data de 1 iulie (pana la 30 septembrie 2020), in timp ce operatorii economici din categoria contribuabililor mijlocii si mici vor finaliza procesul de conectare pana la data de 31 ianuarie 2021, informeaza Finantele.
 
Furnizorii de AMEF-uri vor fi notificati ca incepand de miercuri au primit acces gratuit la un server pentru testarea firmware-ului. Accesul este facilitat inainte ca furnizorii si producatorii sa mearga la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica ICI Bucuresti pentru suplimentul de aviz.
 
Ministerul Finantelor Publice mai anunta ca datele colectate din AMEF-uri vor fi folosite pentru analiza si control de la distanta, astfel incat sa conduca la reducerea substantiala a numarului controalelor fizice inopinate si la concentrarea verificarilor pe zonele de risc identificate.
 
“Am finalizat un proiect aflat pe agenda publica de peste 10 ani si care a fost amanat de toate guvernele. Transformarea digitala a Ministerului Finantelor Publice si Agentiei Nationale de Administrare Fiscala ramane principala masura prin care cred ca se va imbunatati substantial relatia cu firmele si populatia. Vom continua proiectele in ritm accelerat in urmatoarele luni. Aceste schimbari nu vor aduce doar informatii mai complete si de calitate din economie, ci vor asigura o competitie cat mai corecta intre companii si o implicare tot mai redusa a statului in activitatea firmelor” , a spus ministrul Finantelor Publice, Florin Citu.
 
Pana la 30 septembrie vor fi conectate la serverele ANAF circa 50.000 de terminale instalate de marile companii, iar la finalul lunii ianuarie se vor colecta datele in timp real de la un total de circa 550.000 de case de marcat, subliniaza institutia.
 
In platforma vor fi integrate si bazele de date cu fisierele colectate pana in prezent (formularul A4200 – care va fi eliminat ulterior) pentru a fi folosite in cadrul procesului de analiza. Noutatea sistemului implementat acum consta in faptul ca tot volumul de date primite si stocate din 2018 pana in prezent, cat si datele noi raportate zilnic vor fi folosite pentru analize predictive.
Acest sistem va permite recunosterea unor tipare si le va semnala pe cele disfunctionale sau atipice. Interfata folosita de inspectorii ANAF va permite filtrarea datelor pe mai multe tipuri de date: cod CAEN tip produs/ serviciu, CUI, sediu, adresa si altele.
 
Pe langa imbunatatirea relatiei dintre ANAF si operatorii economici prin simplificarea interactiunii, proiectul vizeaza si folosirea datelor colectate in vederea identificarii cu o acuratete foarte mare a operatorilor economici care se conformeaza benevol si cei care incearca eludarea prevederilor legale.
 
Platforma software a fost donata Ministerului Finantelor Publice de catre Asociatia pentru Tehnologii Avansate.


NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Noutati contabile 1711663200
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice