search

Codul Muncii: angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca evidenta orelor de munca

Angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orei de incepere si a celei de sfarsit al programului de lucru.”, prevede Codul Muncii.
 
Aceasta evidenta este obligatorie nu numai pentru a da posibilitatea verificarii modului in care angajatorul respecta prevederile legale privind timpul de munca si de odihna, dar si pentru intocmirea corecta a statului de salarii, tinand cont de  faptul ca documentele de evidenta a timpului lucrat efectiv stau la baza intocmirii statului de plata, document intocmit pentru calculul drepturilor banesti cuvenite salariatilor.
 
Pentru o evidenta corecta a timpului de munca, concretizata in pontajul centralizator intocmit lunar in vederea intocmirii statului de plata, aceasta trebuie sa aiba la baza documentele primare de evidenta, existente la locul de munca in care salariatul isi desfasoara in mod concret activitatea, chiar daca acesta este un loc mobil, cum au de exemplu, conducatorii auto, se specifica intr-un comunicat al ITM Salaj.
 
 
In ceea ce priveste modalitatea de evidentiere a orelor de munca efectiv prestate de catre salariat, legiuitorul nu a stabilit modul in care angajatorul trebuie sa tina aceasta evidenta. Prin urmare, evidenta poate fi tinuta atat pe suport de hartie cat si electronic, pentru persoanele care au acces la locul de munca pe baza unui card sau inregistreaza intervalul in care presteaza efectiv activitatea (de exemplu, inregistrarea in tahograf a perioadelor de conducere, a pauzelor si perioadelor de odihna ale soferilor), urmand ca intocmirea evidentei lunare centralizatoare sa aiba la baza aceste documente primare de evidenta a timpului real de munca efectuat de catre salariat la locul sau de munca, indiferent daca acesta este fix sau mobil, mai precizeaza sursa citata.
 
Este important de precizat ca angajatorul poate stabili organizarea timpului de munca, in functie de specificul activitatii desfasurate, inclusiv printr-un program de lucru inegal, individualizat, in ture, in conditiile stabilite in Codul Muncii, cu respectarea dispozitiilor legale referitoare la timpul de munca si de odihna.
 
Referitor la salariatii mobili si la cei care desfasoara munca la domiciliu, Codul Muncii prevede ca "pentru salariatii mobili si salariatii care desfasoara munca la domiciliu, angajatorul tine evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat in conditiile stabilite cu salariatii prin acord scris, in functie de activitatea specifica desfasurata de catre acestia".
 
In situatia telemuncii, reglementata prin Legea nr. 81/2018, este obligatoriu  ca in contractul de munca sa fie inscrisa modalitatea de intocmire a pontajului:
 
"In cazul activitatii de telemunca, contractul individual de munca contine (...) urmatoarele:  (...) e) modalitatea de evidentiere a orelor de munca prestate de telesalariat".
 
Si pentru interni este obligatorie tinerea evidentei timpului de lucru. ITM aminteste ca, din 2018, organizarea programului de internship se face in temeiul Legii nr. 176/2018, care  prevede timpul maxim pe care il poate lucra un intern si  obligatia angajatorului de a tine evidenta timpului de munca.
 
 


Noutati contabile 1711663200
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice